Τι είναι KNX BUS; (Έξυπνο Σπίτι – Κτιριακός Αυτοματισμός)

Τι είναι το KNX BUS και ο ποιος ο λόγος να το εγκαταστήσω στην κατοικία ή την επιχείρησή μου;

Το KNX BUS είναι το ανοικτό πρωτόκολλο Κτιριακού αυτοματισμού που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή και τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών Κτιρίου.

Πίσω από το πρωτόκολλο βρίσκεται ο οργανισμός KNX, ο οποίος αποτελεί μία τεράστια ομπρέλα κάτω από την οποία συνεργάζονται οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού και τεχνολογιών αυτοματισμού στον πλανήτη.

Τα υλικά αυτοματισμού κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οργανισμού,  διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ συσκευών διαφορετικών κατασκευαστών και εξασφαλίζοντας έτσι την ύπαρξη αποθέματος υλικών για το μέλλον.

 

Ποιες λειτουργίες καλύπτει ένα σύστημα αυτοματισμού KNX BUS;

 • Έλεγχο Φωτισμού κατοικιών ή επιχειρήσεων.
 • Έλεγχο Ρολών, περσίδων, κουρτινών και τεντών σκίασης.
 • Έλεγχο Θέρμανσης/Ψύξης και Κλιματισμού.
 • Έλεγχο Ήχου και εικόνας.
 • Έλεγχο Συστημάτων ασφαλείας και καμερών.
 • Έλεγχο Πρόσβασης (Access Control)
 • Έλεγχο Στάθμης Δεξαμενών.
 • Έλεγχο άλλων επιμέρους συστήματα

 

Τι κερδίζω εγκαθιστώντας ένα σύστημα Αυτοματισμού KNX BUS;  

 • Εξοικονόμηση κόστους στην φάση της οικοδομής, καθώς πέραn του χαμηλότερου κόστους καλωδίων, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης εώς 250 συσκευών ανα γραμμή BUS (συμπεριλαμβανόμενου και διακοπτικού υλικού). Επιπλέον διατίθενται και διακόπτες και συσκευές που υποστηρίζουν ασύρματο πρωτόκολλο RF στην περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν καλώδια ή θέλουμε να αποφύγουμε μερεμέτια.
 • Κεντρικός έλεγχος Λειτουργιών και πολλαπλές λειτουργίες ανά διακόπτη. Κάθε διακόπτης μπορεί να διαθέτει 2 και περισσότερα πλήκτρα στα οποία μπορούμε να αναθέσουμε διαφορετικές λειτουργίες.
 • Έλεγχος (τοπικά ή απομακρυσμένα) όλων των λειτουργιών με την χρήση έξυπνων συσκευών (iPhone, iPad, Android), με οπτικοποίηση και ζωνοποίηση λειτουργιών, φέρνοντας τον έλεγχο του κτιρίου στα δάχτυλα σας. (Π.Χ έχετε την δυνατότητα να ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε εξ αποστάσεως τον κλιματισμό, να ανάβετε ή να σβήνετε φώτα κ.τ.λ.)
 • Δημιουργία Σεναρίων Λειτουργίας και Συνδυασμών Λειτουργιών με ένα πλήκτρο.
 • Αυτόματη Λειτουργία με αισθητήρες κίνησης, φωτεινότητας και χρονοπρογραμματισμού για κλιμακοστάσια, κοινόχρηστους και περιβάλλοντες χώρους.
 • Διασύνδεση με μονάδα καιρικών συνθηκών για αυτόματο άνοιγμα/κλείσιμο τεντών και συστημάτων σκίασης.
 • Χρονοπρογραμματισμός ποτίσματος και έλεγχος συστημάτων κήπου.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας από παρατεταμένη λειτουργία συσκευών ( λ.χ. ξεχασμένα αναμμένα φώτα, θερμοσίφωνες κ.τ.λ.).
 • Έλεγχος Κατανάλωσης με μετρήσεις ακριβείας.
 • Εξοικονόμηση Θερμικής Ενέργειας με την χρήση θερμοστατών και έξυπνων υλικών που απενεργοποιούνται αυτόματα (λ.χ. σβήνει το air condition όταν ανοίγουν παράθυρα ή πόρτες).
 • Ασφάλεια με σενάρια προσομοίωσης παρουσίας σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας, και συνεργασία με το σύστημα συναγερμού και το σύστημα παρακολουθησης CCTV.
 • Έλεγχο και διάγνωση Μηχανοστασίου.

Η λίστα αυτή μπορεί να διπλασιαστεί εύκολα καθώς οι εφαρμογές ενός συστήματος KNX BUS είναι πρακτικά αμέτρητες.

Το βασικότερο όμως πλεονέκτημα που μπορεί να σας προσφέρει η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος είναι η διασφάλιση της επεκτασιμότητας και της Ενεργειακής επάρκειας του κτιρίου για μελλοντικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλή προστιθέμενη αξία στην περιουσία σας.

 

Έχω ήδη προμηθευτεί το διακοπτικό υλικό που ταιριάζει αρχιτεκτονικά με το κτίριο μου. Πρέπει να τα πετάξω και να προμηθευτώ νέα υλικά από την αρχή;

Όχι. Το υπάρχον διακοπτικό υλικό μπορεί να μετατραπεί σε συμβατό με KNX BUS και να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου. Βασικό concept της τεχνολογίας KNX είναι η εναρμόνιση και ο σεβασμός στα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, και γι’αυτό υπάρχουν λύσεις για όλα τα κοινά προβλήματα που μπορούμε αντιμετωπίσουμε κατά την εφαρμογή του.

 

Χρειάζεται να εγκαταστήσω όλα τα παραπάνω μαζί για να ελέγχω το κτίριο μου;

Όχι. Ένα σύστημα Αυτοματισμού μπορεί να ξεκινήσει καλύπτοντας ένα μέρος των λειτουργιών και να επεκταθεί στο μέλλον με προσθήκες κατάλληλων υλικών, προκειμένου να μειωθεί το αρχικό κόστος.

Επίσης ανάγκες που δεν υπήρχαν ή δεν είχαν προβλεφθεί κατά τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς το κτίριο αποτελεί ζώντα οργανισμό ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς, μπορούν  να ενσωματωθούν στο KNX σύστημα Αυτοματισμού σας, ανά πάσα στιγμή.

Φυσικά είναι προτιμητέο, να μελετηθούν και να προυπολογιστούν από την φάση του σχεδιασμού όλες οι ανάγκες σας, άμεσες και μελλοντικές, προκειμένου να υπάρχει επαρκής υποδομή και σχεδιασμός για μελλοντικές επεκτάσεις και αναπροσαρμογές.

 

Πώς μπορώ να αποκτήσω και εγώ όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα για το κτίριο μου;

Είναι απλό. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς.

Ένας από τους εξειδικευμένους συμβούλους της εταιρείας μας, σε θέματα Κτιριακού Αυτοματισμού και Τεχνολογιών κτιρίου, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας, και να σας προτείνει την καταλληλότερη για εσάς λύση.

Μόλις ολοκληρωθεί η φάση της έρευνας και μελέτης, μπορούμε να αναλάβουμε σε συνεργασία με τον Αρχιτέκτονα και το ηλεκτρολογικό συνεργείο του κτιρίου σας, ή με συνεργάτες της εταιρείας μας, την προμήθεια, την υλοποίηση και τον προγραμματισμό του δικού σας  συστήματος Κτιριακού Αυτοματισμού KNX.